koe-wit

Een selectie uit speciaal voor ons geproduceerde rundvleesproducten:

Rundvlees

Bij Vermaning kunt u kiezen uit een zeer groot assortiment exclusief rundvlees. We hebben diverse rassen met hun specifieke eigenschappen. U kunt op gewicht geportioneerd vlees bestellen, maar natuurlijk ook een compleet technisch deel.

Wagyu uit Nederland, 100% raszuiver!

“De kaviaar onder het rundvlees” worden de lekkernijen afkomstig van het Japanse Wagyu-rund wel genoemd. De export van deze runderen was tot voor enkele jaren streng verboden. Alleen de Keizer mocht het eten. De overlevering vertelt dat de dieren dagelijks werden gemasseerd en bier te drinken kregen om zo de keizer van beter vlees te voorzien. Het drinken van bier is volgens kenners echter een fabeltje en het masseren werd vaak nood-gedwongen toegepast vanwege de beperkte ruimte waarin deze beesten opgroeien. De beschikbare landbouwgrond was namelijk bestemd voor de teelt van rijst. Door de dieren te masseren stimuleerde men de bloedsomloop met als resultaat: beter vlees. Kenners beschouwen het vlees als het meest malse en smaakvolle ter wereld. Het is sterk gemarmerd en het enkelvoudig onverzadigde vet smelt al bij kamertemperatuur. Het olielaagje dat daardoor op het vlees ontstaat is mede verantwoordelijk voor de ouderwets lekkere smaak. Onze belangrijkste wagyuleverancier is Bertus Hoekman, die naast Wagyu ook de oudhollandse koe Lakenvelder levert

Jong Lakenvelder van de Lakenvelder stichting (erkend leverancier)

De Lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening. Er zijn echter nog veel andere kenmerken die het dier ook moet bezitten om een echte lakenvelder te zijn. De genetisch bepaalde wat tragere groei en een rantsoen van gras en hooi, aangevuld met een mineralen liksteen, zorgen voor vlees dat qua smaak en structuur van goede kwaliteit is. Dit werd bevestigd door Slow Food die de lakenvelders op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse rundveeras liet toetreden tot haar ‘ark van de smaak’. De Ark commissie kwam tot de conclusie dat de Lakenvelder alles in zich heeft om de Wagyu van Nederland te worden. Inmiddels is een presidium erkend dat Lakenvelder Jong Rundvlees produceert volgens een strak protocol. (Bron: Wikepedia)

Aberdeen Black Angus uit Schotland

Dit ras is ontstaan in het noordoosten van Schotland (graafschappen Aberdeen en Angus). Het zijn volkomen zwarte dieren met korte benen. De kop is klein en hoornloos. Dit ras is goed bestand tegen ruwe weersomstandigheden, is weinig eisend en zeker niet agressief. Het slachtrendement is hoog, het vlees is fijnvezelig en gemarmerd. Rastypisch is de gele kleur van het vet. Het ras wordt aangewend voor gebruikskruisingen of voor het fokken van nieuwe rassen zoals de Duitse Angus. (Bron: KuLeuven.be)

Wijdemeren Blonde d’Aquitane van de Loosdrechtse Plassen

Dit rundvlees is afkomstig uit de gemeente Wijdemeren, daar waar de Loosdrechtse Plassen overgaan in de Vecht en waar de natuur haar gang kan gaan zodat het ras Blonde d’Aquitane in alle rust kan grazen. Waar vroeger turfgrond was groeit nu mals gras en kruiden, het ingrediënt voor zeer smakelijk en mals rundvlees.

Belgisch Blauw-wit

Het Belgisch Blauw-wit is een runderras ontstaan in België in het begin van de 19e eeuw uit kruisingen tussen “Shorthorns of Durhams” (een rundveeras met grote verspreiding in West-Europa en Noord-Amerika) en lokale rundveerassen. Gedurende jaren vermindert de inmenging van de Shorthorn waardoor het voor het einde van de 19e eeuw verdwijnt. Het huidige Belgisch-Blauw-witras heeft echter zijn positieve eigenschappen (sierlijke lijn, zijn vruchtbaarheid en diversiteit aan kleuren; blauw, wit en zwart) overgeërfd en aan het einde van de 19e eeuw begint men een “blauw” ras te ontwikkelen, ontdaan van de negatieve eigenschappen van de Durham. Een Belgisch Witblauwrund is vaak een dikbil, een rund met een overmatige spierontwikkeling. Een van de grote problemen die zich voordoen bij de Belgische Witblauw, is dat de kalveren een dubbel gespierde schouder hebben. Hierdoor kunnen de kalveren niet door het geboortekanaal heen . Alle geboortes worden uitgevoerd door middel van een keizersnede. Op zich geeft dit geen grote problemen voor de dieren, maar er bestaan ethische bezwaren. De dieren zouden in de vrije natuur niet kunnen overleven, gezien ze daar niet kunnen bevallen met een keizersnede.

Charolais uit Frankrijk

In Frankrijk is de Charolais het belangrijkste vleesras. De dieren variëren in kleur van roomkleurig tot vaalwit. Ze hebben in verhouding tot het beendergestel veel vlees en maar weinig vet. De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het combineert eigenschappen als gezondheid, soberheid en vruchtbaarheid op een zodanig unieke wijze dat het als een van de weinige rassen rendabel kan worden ingezet in de landschapsbeheersing.De Charolais is ook een sober ras dat al snel genoegen neemt met het menu dat het wordt voorgeschoteld. Zelfs in het ruigste natuurgebied scharrelt het zijn kostje nog bij elkaar. Sterker, daar wordt het graag ingezet omdat de Charolais begroeiing in toom houdt waar andere rassen het laten afweten. In de wintermaanden is het een groot verwerker van ruwvoer (dat veelal op het eigen bedrijf geproduceerd wordt) en heeft het maar weinig krachtvoer nodig. Ondanks dit sobere menu heeft de Charolais van alle rassen de hoogste groeisnelheid: de betere groeien een ons per uur!

Lakenvelder uit Oosthem van Bertus Hoekman

Bertus Hoekman in Oosthem (vlakbij Sneek) is de enige kleinschalige boer in Nederland die zijn kudde van zo’n 120 Lakenvelders zowel als melkvee en vleesvee gebruikt. Zijn veeteeltbedrijf is extensief te noemen en Bertus is een superboer van de “oude stempel”, die zeer betrokken is bij zijn Lakenvelder kudde. Het vlees van deze Lakenvelders heeft een zeer goede marmering.

Simmental uit Oostenrijk

De geschiedenis van de Simmentaler (ook Vlekvee genoemd) gaat terug tot de Middeleeuwen. Het is een middelgroot tot groot rund met stevige botten en een goede bespiering. Het dier is gevlekt met lichtgeel tot roodbruine vlekken op een witte achtergrond. De kop is meestal tot achter de ogen wit. Het is een dubbeldoelras met een goede melkproductie en prima vleesproductie. Is het meest voorkomende ras in Oostenrijk maar wordt ook in veel andere landen aangetroffen. Zeer geschikt voor kruisingen met andere kleinere rassen om de vleesproductie te verbeteren. (Bron: KuLeuven.be)

Black Angus uit USA

USA Black Angus Beef smelt met een heerlijk romige smaak in je mond. De fluwelen dooradering zorgt voor de heerlijke romige smaak. Het ras wordt liefdevol gefokt, afgemest en geslacht en past in een cholesterol verlagend dieet, wat komt door de hoeveelheid intramusculair vet. Black Angus runderen worden grootgebracht met een zorgvuldig uitgebalanceerd graandieet. In veel restaurants staat het USA Black Angus rund al op de kaart en menig chef-kok is uitermate te spreken over de superieure kwaliteit.

Palmesteyn Boeuf Blonde, exclusief uit Deil

Palmesteyn Boeuf Blonde is een stukje uniek vlees van eigen bodem. De basis is het Franse ras Blonde d’Aquitaine , dat op een extensieve en milieuvriendelijke wijze gefokt wordt. Kern van het concept is Palmesteyn; een landgoed in de Betuwe, langs het riviertje de Linge. De Blonde kudde loopt buiten rond en de stier loopt bij het koppel om zorg te dragen voor de nakomelingen. De kalfjes worden natuurlijk geboren en lopen de hele zomer bij hun moeder. In de winter staat het vee in grote potstallen met stro. Door de natuurlijke en extensieve manier van fokken kan het dier zich langzaam en goed ontwikkelen. Door rust, ruimte en gezond en gevarieerd voer is het vlees van Palmesteyn Boeuf Blonde bijzonder smaakvol, mooi van kleur en structuur en bovendien gezond en mals. Tevens staat dit garant voor een stukje kwaliteit en puurheid; geen groot vochtverlies of opgeblazen vlees, wat vol zit met allerlei ongewenste middelen. De dieren worden uitsluitend deskundig en zorgvuldig geslacht onder eigen supervisie in het kleinschalige regionale slachthuis. Vervolgens wordt het uitsnijden, portioneren en verwerken ook in eigen beheer verzorgd. Veel secundaire delen (zoals longhaas, onderrib, staartstuk en bavette) zijn hoog te verwaarden terwijl ze gunstig liggen in prijs.

Iers- en Zuid Amerikaans Hereford rundvlees

De Hereford is een koeienras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het zuidwestelijke deel van Engeland. Rond de marktplaats Hereford ontwikkelde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw dit karakteristieke harde en duurzame vleesrund, dat dusdanig populair werd dat het is uitgegroeid tot het meest voorkomende vleesveeras ter wereld. Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde (polled) Herefords. In Nederland wordt de Hereford voornamelijk gehouden als hobbydier of voor extensieve veeteelt (c.q. de begrazing van natuurterreinen). De Hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de Hereford rood gekleurd. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijke en rustig karakter. Herefords kalven probleemloos af. De kalveren hebben bij hun geboorte een laag geboortegewicht, in het algemeen tussen de 30 en 40 kilogram. De Hereford produceert uit goedkoop ruwvoer een hoogwaardige vleeskwaliteit in een goede hoeveelheid. (Bron: Wikepedia)

Nieuw Zeelands grass-fed (meestal Hereford en Angus)

De meerderheid van het rundvlees in Nieuw-Zeeland is 100% gras gevoed. Het gunstige klimaat en de gevarieerde weiden zorgen voor een overvloed aan vers groen gras het gehele jaar door. Hierdoor heeft het Nieuw Zeelandse vlees een constante kwaliteit en een goede marmering. Voor meer informatie over Nieuw Zeelands rundvlees: zie hierboven bij Hereford en Angus.

Menu